PŘIHLÁŠENÍ
: :
Nová registrace Zapomenuté heslo?

Více než 1.500 českých kontaktů v zahraničí je připraveno podpořit tuzemský export

Více než 1.500 českých kontaktů v zahraničí je připraveno podpořit tuzemský export
Projekt Žijeme v zahraničí.cz, který usnadňuje vstup malým a středním firmám na zahraniční trhy pomocí českých kontaktů žijících v cizině, se úspěšně rozvíjí. Počet krajanů se zájmem o spolupráci s českými exportéry stále roste. Současně přibývá i počet registrovaných firem, které chtějí získat informace o zahraničních trzích, prověřit exportní potenciál nebo přímo najít partnery na bázi provizního prodeje.

Projekt oceňují zejména výrobní firmy

„Exportní firmy zaregistrované v rámci našeho projektu působí v nejrůznějších oblastech. Jedná se převážně o výrobní společnosti střední velikosti zaměřující se na strojírenství, textilní průmysl, dřevařství nebo např. papírenství. Velmi nás potěšil také zájem ze strany rodinných exportních firem. Předpokládáme, že počet podnikatelů, kteří se zapojí do projektu, bude v následujících měsících stoupat. Dosavadní vývoj projektu předčil naše očekávání, takže jsme spokojeni. Ale neusínáme na vavřínech, budeme stále naše služby vylepšovat,“ říká Jana Bábíková, ředitelka projektu Žijeme v zahraničí.cz. Březnovou novinkou projektu je např. zavedení avizovaného prověřování kontaktů a možnosti vkládat reference u zahraničních kontaktů.

Zkušenosti registrovaných firem jazykem jednatelů

Do projektu Žijeme v zahraničí.cz se mezi prvními zapojila například firma TITANIA LUX, výrobce tradičních českých lustrů, která pomocí projektu hledala obchodní zástupce pro provizní prodej. „Dodnes se nám ozvalo asi 30 krajanů z různých zemí, například Austrálie, Mauritius, Dominikánská republika, Kanada. Na jakékoli hodnocení je příliš brzy, ale musím přiznat, že jsem takový zájem a především z tolika zemí, nečekal,“ říká Karel Mařík, jednatel firmy Titania Lux ze Železného Brodu.

Zájem o projekt mají i firmy, jejichž exportní aktivity se netýkají jen fyzického zboží. Potvrzuje to například internetová společnost BOHEMIASOFT, nabízející systémy pro tvorbu e-shopů. „Služby serveru Žijeme v zahraničí.cz jsme vyzkoušeli pro hledání partnerů k expanzi našeho systému eshop-rychle.cz. Po zveřejnění inzerátu jsme ihned získali několik cenných kontaktů do zemí, které jsou pro nás zajímavé a momentálně již s těmito partnery spolupracujeme. Služeb serveru Žijeme v zahraničí.cz plánujeme využít i v budoucnu pro naše další produkty,“ doplňuje Jaroslav Hansal, jednatel českobudějovické firmy Bohemiasoft.

Pozitivní zkušenosti s projektem dokládá také přední výrobce saunových kabin v Evropě – společnost DYNTAR. „Musím poděkovat za nápad, který vedl až k realizaci projektu Žijeme v zahraničí.cz. Jsem mile překvapen probíhající komunikací s potencionálními partnery. Jejich zájem a snaha pracovat by mohla být příkladem pro většinu lidí u nás. Jak je uvedeno na internetových stránkách, projekt Žijeme v zahraničí.cz boří řadu exportních bariér,” uzavírá Karel Dyntar, jednatel jičínské společnosti Dyntar.

Autor: Jana Bábíková