PŘIHLÁŠENÍ
: :
Nová registrace Zapomenuté heslo?

Arkansas – domov Billa Clintona

Arkansas – domov Billa Clintona

Arkansas je v České republice jedním z méně známých států, ale není zcela bezvýznamný. Tento stát o rozloze 137,733 km2 a s počtem zhruba 3 milionů obyvatel leží ve středu Spojených států.


Jeho poloha v půli cesty mezi Kanadou a Mexikem a na půl cesty mezi východním a západním pobřežím má mnohé výhody pro firmy, které se zabývají dopravou a logistikou. Například Walmart, největší retailová firma na světě, má své sídlo právě v Arkansasu.

Další výhody, které Arkansas firmám poskytuje, jsou:

  1. Nízké náklady na založení a provoz firmy. V porovnání s ostatními státy v USA se Arkansas umístil podle zprávy CNBC's Top States for Business 2012 v této oblasti na druhé příčce. Také životní náklady jsou tu o zhruba 10 procent nižší, než je americký průměr.
  2. Vzdělaná a levná pracovní síla s mnohaletou zkušeností v průmyslové a zemědělské výrobě. Průměrná mzda zde dosahuje $17,7 na hodinu. Stát také patří k takzvaným „right-to-work states,“ což znamená, že je zde málo odborů a zaměstnavatel má větší flexibilitu v nabírání a propouštění svých zaměstnanců.
  3. Průzkum Thumbtack.com ukázal, že Arkansas je druhým nejoptimističtěji se rozvíjejícím státem v Unii, co se týká hospodářského růstu, a na třetím místě ve zdraví ekonomiky. Ani v době ekonomické krize se stát nedostal do státního deficitu.

Mezi kulturní památky Arkansasu patří Knihovna prezidenta Clintona, umístěná v hlavním městě Little Rocku. Bill Clinton byl dvakrát zvolen arkansasským guvernérem, než se stal 42. prezidentem USA Nověotevřené Crystal Bridges muzeum se rychle zařadilo mezi nejvýznamnější muzea zaměřená pouze na americké umění. Unikátní turistickou atrakcí je Arkansas Diamond Fields, jediné pole na světě, kde si turisté mohou vyzkoušet těžbu diamantů. Za 40 let od svého otevření zde návštěvníci našli přes 75.000 diamantů různých velikostí. Turisté přijíždějí do Arkansasu ale hlavně kvůli přírodě – ne nadarmo má stát přezdívku the Natural State, čili přírodní stát. Nachází se zde 52 státních a šest národních parků s řadou jezer plných ryb, ale i písčitých pláží. Arkansas opravdu stojí za povšimnutí.

Autor: Lenka Hořáková (USA)