PŘIHLÁŠENÍ
: :
Nová registrace Zapomenuté heslo?

Jak využít projekt ŽIJEME V ZAHRANIČÍ.CZ? Inspirace pro exportéry...

Jak využít projekt ŽIJEME V ZAHRANIČÍ.CZ?    Inspirace pro exportéry...
Nejste si jisti, zda je náš projekt vhodný pro vaši firmu? Nápad se vám líbí, ale váháte nad konkrétním využitím? Právě pro vás je určen následující přehled návodů a tipů, jak využít síť česky mluvících kontaktních osob v zahraničí.

Prověřte exportní potenciál v jednotlivých zemích

Potřebujete vyhodnotit exportní možnosti v konkrétních zemích? Je lepší exportovat do Jižní Ameriky či do Asie? S využitím projektu Žijeme v zahraničí.cz můžete jednoduše a rychle srovnat exportní příležitosti a získat informace o místních trzích. Stačí se zaregistrovat do projektu ŽIJEME V ZAHRANIČÍ.CZ a vybrat místní partnery, kteří vám na základě zadání pomohou zjistit nejen informace o lokálním trhu, konkurenci, jejich výhodách i cenách, ale také pomohou vytipovat potenciální zákazníky. Získanou databázi pak můžete využít pro přímé oslovení obchodní nabídkou. Pro sběr informací lze velmi efektivně využít oborové výstavy a veletrhy v zahraničí. Cestovní náklady do vzdálených destinací jsou však zpravidla velmi vysoké. Stačí ale jednoduše využít česky mluvící kontaktní osobu z naší databáze, která provede dle zadání sběr informací na veletržních stáncích. Materiály lze jednoduše naskenovat a zaslat emailem hned první den v průběhu veletrhu. V případě potřeby je možné další den pak provést doplňkový sběr informací. To vše bez nutnosti vaší účasti na místě. 


Kvalitní překlad – základ úspěšné firemní prezentace či obchodní nabídky

První krokem úspěšného exportéra je kvalitní prezentace společnosti i kvalitní zpracování obchodní nabídky. Proč zadávat překlady mimo ČR, když překladatelů do španělštiny či angličtiny je u nás dostatek? Španělština či angličtina jsou sice světovými jazyky, ale lokální rozdíly v jazycích jsou značné. Pokud tedy chcete oslovit firmy v USA, bylo by dobré využít lokálního překladatele, s britskou angličtinou nemusíte v USA pochodit. Ještě větší rozdíly jsou pak ve španělštině. Ani tyto dva světové jazyky vám však v některých zemích nebudou stačit. Kvalitně zpracovaná nabídka v lokálním jazyce výrazně zvýší vaše šance na obchodní úspěch.

Rozhodli jste se vystavovat na veletrhu?

Čechy žijící v zahraničí můžete samozřejmě využít i při vlastní firemní expozici v zahraničí. Místní člověk se rychleji orientuje v prostředí, poradí, kde lze nakoupit či zajistit vybavení stánku levněji. Chcete obchodního partnera překvapit výbornou večeří? Místní kontakt vám pomůže vybrat kvalitní a autentickou restauraci mimo hlavní turistické oblasti. Navíc získáte výborného překladatele a možného partnera pro budoucí spolupráci.

Máte seznam potenciálních zákazníků v dané zemi a chcete je oslovit obchodní nabídkou?

Podklady můžete jednoduše zpracovat v ČR a zaslat emailem místnímu partnerovi, který nabídky vytiskne a zajistí rozeslání. Výhodou využití místního kontaktu jsou výrazně nižší náklady na poštovné. Dalším krokem může být telemarketing v zahraničí, pomocí kterého prověříte předběžný zájem. S využím českých kontaktů v zahraničí uspoříte nejen náklady na telefon, komunikaci v místním jazyce, ale odpadnou vám i starosti s časovým posunem. Základem pro úspěšnou spolupráci je vypracování „vzorového scénáře telefonického rozhovoru“ a motivační odměna na základě výsledků.

Provizní prodej či obchodní zastoupení v zahraničí

Hledáte partnery, kteří by zajistili prodej vašich produktů v zahraničí? Využijte české kontakty. Odpadne jazyková bariéra a získáte partnera, který dokonale zná místní poměry. Pro hledání specialistů či obchodních zástupců lze výborně využít tzv. Poptávkovou inzerci, ve které definujete své požadavky a nabídku. Inzerce bude po té zvěřejněna na hlavní stránce ŽijemeVzahraničí.cz a rozeslána všem zaregistrovaným kontaktním osobám v projektu. Pokud se vybraný specialista či obchodní zástupce osvědčí, dalším stupněm spolupráce může být založení společné firmy v zahraničí.

Plánujete založit firmu v zahraničí?

V naší databázi máme české kontaktní osoby, které vám pomohou. A to není vše – k dispozici je ve vybraných zemích také právní či daňový servis v češtině. Pokud máte zájem nejen o tyto služby, prosím kontaktujte nás.

Autor: Jana Bábíková